Logo Energyra Europe
Energyra Europe - Nederlands

Energeia: Energyra zet in op nieuw zonnepaneel in samenwerking met EHT uit Canada

Date: 29 november 2021

Publication: Energeia

Artikel over de samenwerking van Energyra met EHT uit Canada in Energeia.


Lees het artikel hieronder of op de website van Energeia.

... dit paneel weegt zo'n drie kilogram terwijl een standaard paneel ruim twintig kilogram weegt ...

Energyra zet in op nieuw zonnepaneel in samenwerking met EHT uit Canada


Zonnepanelenproducent Energyra gaat een samenwerking aan met de Canadese producent EHT om een semi-flexibel en lichtgewicht zonnepaneel op de markt te brengen. Dit hebben beide bedrijven deze maandag bekendgemaakt. Productie zal plaatshebben in zowel Canada als de fabriek van Energyra in Westknollendam.


In de samenwerking brengen beide partijen technologische kennis in voor een gezamenlijk ontworpen zonnepaneel, dat door het lichte gewicht en de semi-flexibiliteit veel meer toepassingsmogelijkheden kent dan standaard zonnepanelen. “Dit paneel weegt zo'n drie kilogram terwijl een standaard paneel ruim twintig kilogram weegt”, zegt managing director Daniël Kuijk van Energyra. “Het is dus zeer geschikt voor lichte dakconstructies van bijvoorbeeld stallen of distributiecentra die geen standaard panelen kunnen dragen.”



CEO John Gamble (links) van EHT en Daniël Kuijk van Energyra op 17 november in de fabriek van Energyra in Westknollendam.(Foto: Energyra)


De Canadese partner heet voluit EnerDynamic Hybrid Technologies en is gevestigd in Niagara Falls, Ontario. Het bedrijf is gespecialiseerd in residentiële toepassingen van onder meer zon- en batterijtechnologie. De samenwerking is puur op technologisch vlak en productie. Er is geen sprake van een investering van een van beide partijen in de wederpartij. EHT heeft een beursnotering aan de Canadese TSX Venture Exchange, het kleinere broertje van de aandelenbeurs in Toronto.


De twee bedrijven verwachten dat de samenwerking in de ontwikkeling en productie van het nieuwe zonnepaneel de komende vijf jaar €100 mln extra inkomsten zal opleveren voor de twee gezamenlijk.


Wederopstanding


Energyra krabbelde in 2020 op van het faillissement een jaar eerder, dankzij een investering van de Noord-Hollandse zakenman Menno Veldboer. Het bedrijf zette de eerder ingeslagen weg voort, namelijk de productie van een hoogwaardig en duurzaam zonnepaneel. Het bedrijf garandeert een langere levensduur van zijn zonnepanelen dan in de industrie gebruikelijk, en de zonnepanelen bevatten geen schadelijke stoffen als lood of de giftige chemicaliëncocktail bekend als PFAS. Zo maakt Energyra gebruik van de zogeheten backcontact-technologie, waarbij de stroom van de zonnecel wordt geleid via een koperen plaat aan de achterzijde van de cellen en niet via gesoldeerde verbindingen die leiden tot stroomverlies.


Deze eigen technologie gaat het bedrijf nu combineren met een buigzame achterplaat van EHT en een nieuw ontwikkelde kunststof voorzijde. Deze twee vervangen dus de onbuigzame en zware standaard glasplaat aan de voorzijde en de aluminiumplaat aan de achterzijde. Het resultaat is, aldus Kuijk, een zonnepaneel dat “semi-flexibel” is en slechts zo'n drie kilogram weegt, terwijl een standaard zonnepaneel al gauw meer dan twintig kilogram zwaar is. In Canada zal EHT hetzelfde product op de markt brengen.


De samenwerking is feitelijk al gestart, voordat de bekendmaking vandaag de deur uitging, en volgens Kuijk is er interesse in de markt. Voor de nieuwe, lichtgewicht zonnepanelen moet het bedrijf in Westknollendam wel een nieuwe productielijn opbouwen omdat de samenstellende delen van het paneel anders zijn dan bij de huidige panelen. Naast de zachte voor- en achterwand, zijn ook de silicium zonnecellen van een dunnere kwaliteit om mee te kunnen buigen met de flexibele schil.


Uitbreiding productie


Interesse in de markt voor het nieuwe paneel is er, aldus Kuijk, bij klanten “die oog hebben voor duurzaamheid”. Daarnaast brengt het lichtgewicht karakter van de nieuwe panelen een nieuwe markt binnen bereik, zoals oudere stallen en distributiecentra die geen zware constructies kunnen dragen. Overigens valt het Kuijk op dat er “meer agrariërs bij ons in de rij staan dan grote bouwbedrijven, terwijl ik had gedacht dat het enthousiasme uit de bouwsector zou komen”. Het zijn juist de boeren die “de impact snappen van milieuproblemen”, stelt Kuijk, verwijzend naar de crises rond PFAS en stikstof.


Voor de nieuwe panelen komt er een nieuwe productielijn die volledig gericht zal zijn op “industriële specialiteiten”, zegt Kuijk. Dat wil zeggen dat er naast een standaard lichtgewicht paneel, ook wordt geproduceerd naar specifieke wensen van de tuinbouw, de bouw (zogeheten building integrated solar-PV, of BIPV) en de auto-industrie -het bedrijf werkt ook samen met nog niet genoemde partijen aan integratie van zonnecellen in het vervoer. De nieuwe lijn zal uiteindelijk uitkomen op een jaarlijkse productie van zonnepanelen met een totaalvermogen van 100 MW.


Energyra heeft in Westknollendam nu al een productielijn met een productievermogen van 100 MW per jaar, mits deze lijn vijf dagen per week volcontinu produceert. De lijn draait nu de helft van deze tijd: twaalf uur in een etmaal. De komende maanden moet dit worden opgevoerd naar vierentwintig uur per dag, maar dat is in de huidige tijd niet eenvoudig, aldus Kuijk, gezien het beperkte aanbod aan technisch geschoold personeel en internationale aanvoerlijnen die worden geplaagd door coronaperikelen.

Zonnepanelenfabriek Energyra in Westknollendam. (Foto: Energyra)

Share by: