Logo Energyra Europe
Energyra Europe - Nederlands

Nederlands Energyra zorgt voor zonnestroom op de Noordpool

Date: 20th March 2022

Publication: Trouw (Dutch newspaper)

Column van Vincent Dekker voor dagblad Trouw.


Energyra levert bijzondere panelen. En dat past wel bij dit bijzondere bedrijf. Wie zoals ik al jaren hoopt dat Nederland een flinke eigen industrie voor zonnepanelen krijgt, kent het verhaal van Energyra wellicht al ...


Lees onderstaand het artikel (lees het online via Trouw)

Nederlands Energyra zorgt voor zonnestroom op de Noordpool


Als je nou érgens op de wereld niks met zonnepanelen aankunt, dan is dat de Noordpool. Zou je denken. Maar zo dacht Energyra, een panelenfabrikant in het Noord-Hollandse Westknollendam, er dus niet over. En zie: Energyra levert panelen voor hoog in de bergen van Pakistan en de donkere, koude vlaktes op de Noordpool.


Column Vincent Dekker


Energyra levert bijzondere panelen. En dat past wel bij dit bijzondere bedrijf. Wie zoals ik al jaren hoopt dat Nederland een flinke eigen industrie voor zonnepanelen krijgt, kent het verhaal van Energyra wellicht al. Het bedrijf ontstond in 2013 in het brein van Daniël Kuijk, eigenaar van een reclamebureau dat onder meer voor Chinese panelenfabrikanten werkte. Dat was toen ook al een markt voor de grote aantallen en dus massaproductie. Kuijk vroeg zich af of er niet kwalitatief betere panelen te maken zouden zijn en stak zijn licht op bij onder andere ECN in Petten, tegenwoordig een onderdeel van TNO. Dat had een heel goede techniek voor panelen ontwikkeld. Kuijk zocht er de financiers en Europese machinebouwers bij en in 2017 kon hij melden dat Energyra weldra zou gaan produceren.


Productielijn van 120 meter

Niet dus. Problemen bij de levering van de unieke productiemachines gooide roet in het eten. Energyra ging failliet. Maar Kuijk wenste niet bij de pakken neer te zitten. Hij vond een nieuwe financier en kon in februari 2020 met de productie beginnen. Een paar weken later al moest hij de fabrieksdeuren weer sluiten: corona legde alles stil. “We hebben van de nood een deugd gemaakt en de tijd gebruikt voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe typen panelen", aldus Kuijk nu, terwijl hij een rondleiding geeft door zijn fabriekshallen.

Daniël Kuijk inspecteert een zonnepaneel. De vele gaatjes voeren de opgewekte stroom efficiënter af dan de lijnen op traditionele panelen.Beeld Vincent Dekker


Die hallen zijn groot. In de eerste staan de aangeleverde glasplaten en andere voorraden hoog opgestapeld, Daarna volgt een productielijn van 120 meter lengte en tenslotte is er de hal met panelen die klaar staan voor aflevering. Kuijk: “Ik vergelijk panelen vaak met een tosti: allemaal laagjes op elkaar en dan de oven in. Het begint met een kunststoflaag van DSM. Daar komt een laag met koperen bedrading op, zoals op een printplaat. Daarover leggen we een beschermlaag met heel veel gaatjes. Die gaatjes corresponderen met de gaatjes in de zonnecellen die op die beschermlaag komen. Dat moet op drie honderdste van een millimeter nauwkeurig. Want door die gaatjes komt vervolgens elektrisch geleidende lijm die de cellen met de koperen bedrading verbindt. En tenslotte komt de glasplaat erop. Dan gaat het geheel naar de pers, waar alles onder zeer hoge druk (zo'n 17.000 kilo per paneel...) en temperatuur op elkaar wordt gedrukt. Na het aanbrengen van een metalen frame is het paneel in principe klaar, maar dan volgt nog een teststraat waarin elk paneel op kwaliteit wordt gecontroleerd.”


Beter dan Chinese panelen

“We maken nu elke 75 seconden een paneel en dat gaat richting de minuut", aldus de oprichter/topman van Energyra. “Op jaarbasis produceren we 250.000 panelen. Dat is best veel, maar vorig jaar installeerde alleen Nederland al meer dan tien miljoen panelen. Dus we zijn echt nog een kleintje.” De groei zit er echter wel in, want binnenkort begint de bouw van een tweede productielijn.


Kuijk mikt op twee sporen: enerzijds panelen die in vrij grote aantallen gemaakt worden, anderzijds op panelen toegespitst op speciale deelmarkten. Maar ook de panelen voor de ‘grote aantallen’ zijn in feite niet standaard. “We hebben dankzij Petten een techniek waardoor we niet meer hoeven te solderen. Er zit dus geen lood in onze panelen. En er zit geen fluor of PFas in. De techniek zorgt er ook voor dat de panelen meer stroom per vierkante meter kunnen leveren. Onze zonnecellen zitten nu op 215 WattPiek per vierkante meter, tegen 185 bij de gangbare Chinese panelen."


Milieuvriendelijker

Nóg een bijkomend voordeel van de Pettense techniek is dat een breuk in een paneel niet meteen het einde betekent. Bij traditionele panelen zijn de cellen aan elkaar gesoldeerd. Als zo'n soldeerverbinding breekt, levert het paneel geen of veel minder stroom. De ontelbaar veel kleine gaatjes met elektrisch geleidende lijm in de panelen van Energyra zorgen ervoor dat de panelen het gewoon blijven doen als er ergens een breukje optreedt; het scheelt vaak niet meer dan een half procent van de opbrengst.


Meer fabrikanten

Nederland is al op meer fronten actief als fabrikant van zonnepanelen. Zie bijvoorbeeld mijn eerdere blogs over Exasun, Solarge en Hyet.


De efficiënte panelen van Energyra zijn met name goed voor wie weinig ruimte op zijn dak heeft. Maar ook anderen hebben Kuijk’s producten ontdekt. "Veel van de panelen die wij maken, komen op daken van grote agrarische bedrijven. De agrariërs die ik spreek zeggen ‘Wij zijn mede verantwoordelijk voor vervuilingsproblemen en met PFas-vrije panelen willen we onze bijdrage aan een beter milieu leveren’. Dat vind ik wel klasse van die agrariërs, die tegenwoordig ook een echte high-tech bedrijfstak vormen."


Noordpool

Maar zoals gezegd levert Kuijk ook panelen voor heel bijzondere toepassingen. “Zelfs op de Noordpool is het zinvol om met onze panelen stroom op te wekken, en dat gebeurt ook al,” vertelt Kuijk met een glimlach. Ook zijn er panelen van ons naar Islamabad in Pakistan gegaan en via een contact bij de UNHCR, de vluchtelingencommissie van de Verenigde Naties, gaan ze gebruikt worden in Turkije. We hebben lichtgewicht panelen, van 3 in plaats van 21 kilo, waarvan je er dus veel meer tegelijk per helikopter naar afgelegen gebieden kunt brengen."

De elektrische SunRider bestelfiets met zonnepanelen van Energyra wordt binnenkort een vertrouwde verschijning in onze steden.Beeld Energyra


Dichter bij huis zullen binnenkort in Nederlandse steden elektrische bezorgfietsen met een flinke laadruimte gaan rondrijden om de bestelbusjes uit de binnensteden te kunnen weren. Op de laadbak komen speciale zonnepanelen van Energyra. En voor snelwegen en langs startbanen van luchthavens heeft Kuijk nu panelen met een niet-reflecterende glasplaat vrijwel productie-gereed. Kortom: de Chinezen mogen dan honderden miljoenen zonnepanelen per jaar maken, wat er in Westknollendam gebeurt, is toch ook zeer de moeite waard.

... 'De efficiënte panelen van Energyra zijn met name goed voor wie weinig ruimte op zijn dak heeft' ...

Share by: